Woonzorgcentrum

Over ons

Van Gasthuis tot Woonzorgcentrum

1901 Mevrouw Maria Amalia Nottebohm-Von Laer richt het ‘Gasthuis voor huidziekten’ op.
1947 Naamsverandering in ‘Dermatologische Gasthuis Nottebohm’. De zorgverlening gebeurt door congregatie van zusters. In de gebouwen is ook een klooster en een kapel.
1976 Evolutie van een ziekenhuis voor huidaandoeningen naar revalidatiecentrum, gekend als de Nottebohm Kliniek.
1980 Oprichting home, naast het revalidatiecentrum.
1993 Hervormingen door de overheid, waardoor de werking radicaal moest veranderen.
1995 Opening Nottebohm Woon- en Zorgcentrum vzw in Antwerpen en het Nottebohm Medisch in Brecht.
2006 Opening vijf serviceflats.
2011 In gebruik name van de nieuwbouw en voltooiing van de renovatiewerken
2013 Opening vier bijkomende serviceflats.
 

Het gebouw

Foto van het gebouw
Het oorspronkelijke gebouw werd getekend door bouwmeester J. Bascourt in de stijl van de tijd. Tussen 1928 tot 1930 werd onder leiding van architect Huygh een vleugel gebouwd met talrijke Art Deco elementen in de gevelstructuur. In 1952 werd een nieuwe inkomhal gebouwd. Er werden in verschillende fasen moderniserings werken uitgevoerd om aan de veiligheidsnormen te voldoen. Recent werd een deel van het gebouw vervangen door een nieuwbouw. Elke renovatie- en modernisering respecteerde het eigen karakter van het gebouw, waar altijd een huiselijke sfeer heerst.
 

De familie

De familie Nottebohm heeft altijd een grote invloed gehad op het beheer van de instelling. Al van bij de oprichting wilden Maria Amalia Nottebohm - Van Laer en later haar dochter Augusta dat de familie Nottebohm een belangrijke rol had in het beheer van de instelling. Dat is tot op heden zo.
De stichteres en haar dochter hadden een visionaire filosofie over zorgverlening. Zij stelden de patiënt altijd centraal, met veel aandacht voor zijn fysisch en psychisch welzijn en voor de kwaliteit van de dienst- en zorgverlening. Zij wilden altijd behandelingen van hoge kwaliteit, waar kon met innoverende technieken. De ziel van de stichteres overleefde de tijd. Haar wens is ook nu nog de rode draad van de zorgverlening in Nottebohm. Het respect voor ieders unieke en persoonlijke levensverhaal, staat centraal in onze opdracht. Wij streven er altijd naar om onze diensten aan te passen aan de veranderende noden van de bewoners, gebruikers en patiënten in de huidige maatschappij.